filter your search allcollegesexamnews

SBI PO 2018 NEWS

NATIONAL LEVEL ONLINE TEST

SBI PO Prelims Exam Analysis (Reasoning)

Last Updated - May 15, 2017

SBI PO Prelims exam reasoning syllabus has 11 important topics. The syllabus is designed to test the ability to infer or identify the logic behind the question. This section deceives candidates by appearing easy but generally candidates lose marks in this section because of the common myth “it’s easy”. The section requires rigorous practice as assumptions made during practice can create confusions at the time of actual examination.

Know More About SBI PO

SBI PO analysis for reasoning is designed to give a brief understanding of good attempts, average score and minimum time required to complete the section questions. It is important to keep in mind that the section appears simple but if you go with “will do it all” approach you may end up losing marks because of negative marking.

SBI PO Prelims Reasoning Syllabus

Aspirants of SBI Probationary Officer post must go through SBI PO Pre Syllabus which contains the following important reasoning topics:

Inequalities

Ordering and Ranking
Directions & DistancesCoding & Decoding
Blood RelationsSyllogisms
Circular Seating ArrangementLinear Seating Arrangement
Double Line UpScheduling
Grouping and Selection-

SBI PO Prelims Analysis

The syllabus for the SBI PO exam is exactly the same for the year 2016 and 2017. The nature of questions, the number of questions and total marks of each section may vary according to the marking scheme or change in format as defined by the examination authorities. The highlighting difference was in the total number of question, in 2016 SBI exam there were 45 questions and in 2017 there were 35 questions only. This was a drastic fall in the number of questions.

SBI PO 2017 reasoning section analysis:

Topic detailsNumber of questionsDifficulty level
Directions2Easy
Blood Relations2Easy
Ranking Arrangement2Easy
Coding Decoding1Easy
AR (Data Arrangement - number of candies based)5Easy- moderate
AR (Data Arrangement - Date of birth and ranking based)5 Moderate
AR (Linear Arrangement - 8 Persons Facing North, Age given)5 Moderate
AR (Data Arrangement- Puzzle Based)5Easy-Moderate
AR (Floor based Arrangement - 4 boxes, 4 fruits)3Easy
Mathematical Inequalities5Easy- moderate
Total35Moderate-Easy

Key points of SBI PO 2017 analysis:

  • Overall difficulty level was easy.
  • Questions on linear arrangement section were difficult
  • Puzzles were of moderate difficulty level.

SBI PO 2016 paper analysis:

Topic detailsTotal number of QuestionsDifficulty
Puzzle (Linear Arrangement, Blood Relation)15Moderate-Difficulty
Data Sufficiency5Difficult
Coding-Decoding/Inequalities5Difficult
Logical Reasoning10Difficult
Input-output5Moderate
Conditional Statement5Difficult
Total45Moderate-Difficult

Key features of SBI PO reasoning section:

  • The section difficulty level was moderate to easy.
  • There were no computer section questions.
  • Puzzles were less as compared to the trend.

Read more aboutSBI PO Prelims Paper Analysis


SBI PO Prelims Reasoning Preparation

This section demands rigorous practice and thus, it is important to prioritize the work on the basis of the number of questions and the importance of the topic. The following table is useful and handy for preparation:

Nature of questionTopicExpected questions
Easy to Solve, Scoring, Less Time Consuming, High Accuracy PossibleInequalities5
Ordering and Ranking0-5
Directions & Distances2-5
Coding & Decoding0-5
Scoring, Easy if Concepts Clear & Steps Followed, Could be Tricky, Not Very Time ConsumingBlood Relations2-3 question
Syllogisms0-5 questions
Tricky or Tough, More Time Consuming, Lesser Chance of Accurate SolvingCircular Seating Arrangement5-7
Linear SeatingArrangement5-11
Double Line Up0-6
Scheduling0-6
Grouping and Selection0-5

Topic 1: Inequalities

The topic is confusing and thus one must be clear about the symbols involved. Check the list of symbols here:

SymbolIts meaningExample
>Greater thanA > B → A is greater than B
<Less thanA < B → A is less than B
Greater than or equal toA ≥ B → A is greater than or equal to B
Less than or equal toA ≤ B → A is greater than or equal to B
=Equal toA = B → A is equal to B

Sample questions Reasoning:

Question 1:

Statements:

H ≥ J; L = M; K ≤ L; J ≤ K

Conclusions:

I. H < K

II. H > K

1. Only conclusion I is true.

2. Only conclusion II is true.

3. Either conclusion I or conclusion II is true.

4. Neither conclusion I nor conclusion II is true.

5. Both the conclusion I and conclusion II are true.

Answer: 4

Question 2:

Statements:

H ≥ J; L = M; K ≤ L; J ≤ K

Conclusions:

I. L ≥ J

II. L < H

1. Only conclusion I is true.

2. Only conclusion II is true.

3. Either conclusion I or conclusion II is true.

4. Neither conclusion I nor conclusion II is true.

5. Both the conclusion I and conclusion II are true.

Answer: 1

Topic 2: Ordering and Ranking

Puzzles on the topic of age, floor, rank, boxes of different colour and sometimes on rows, arrangements, etc.

Preparation tips:

  1. Read the statement line by line carefully, do not jump to conclusions.
  2. Positions can be from either side of row or rank, check the sequence.
  3. There are 3 types of questions a) when two people are sitting opposite to each other, b) two people sitting next to each other and c) two people are sitting adjacently.

Sample questions:

Question 1:

There are six students A, B, C, D, E, F in a class. B got more marks than C, D got more marks than E but less marks than A. B got more marks than two students. Everybody scored more marks than F. Who got the second highest mark?

1.A

2. C

3. B

4. D

Answer) D

Question 2:

Four of the following five are a like in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1. B + D = F

2. G + H = O

3. E + F = K

4. K + O = Z

5. I + J = T

Answer) 5

Topic 3: Directions & Distances

The questions may appear difficult but can be easily solved by plotting all the information on the paper.

Question 1: If a boy moves from his house to his school that is 20m from his home towards south. He goes in the north direction thinking it south direction and walks for 20 m, until he realizes his mistake. How much more distance and in which direction he must walk in order to reach the actual destination?

1.40 m in Southeast direction

2.20 m in South direction

3.40 m in South direction

4.60 m in North direction

Answer) 3

Question 2: Pritampur town is located bank of river ‘Ganga’. It has another town ‘Amroha’ to its west. Tivura is to the east of Amroha but to the west of town ‘Pritampur’. ‘Kasari’ is east of ‘Basra’ but west of ‘Tivura’ and ‘Amroha’. If these are all in the same area which town furthest towards west?

1. Pritampur

2. Amroha

3. Tivura

4. Kasari

5. Basra

Answer) Basra

Question 3: Deepak drove 15km towards north from his home and took a left turn. He covered 5km and turned towards south. After driving for 15km, he stopped. What should have been Deepak’s choice of direction with respect to his home in order to reach his destination earlier?

1. North

2. South

3. East

4. West

Answer) West

Question 4: Shahrukh walks 10 km towards east. He then decides to take a right turn and walks 20 km in this direction. He now turns to his left and moves another 10 km. Finally, he moves 13 km to his right. In which direction is he facing now?

1. North

2. East

3. South

4. North-East

Answer) South

Question 5: Sukirti is facing north. She decides to turn 90° in the clockwise direction and then 180° degrees in the anticlockwise direction. Which direction is she facing now?

1. South

2. South

3. West

4. East

Answer) West

Topic 4: Coding & Decoding

Question 1: In a certain code language –‘money is not health’ is written as‘pot lot hot got’, ‘need and want money’ is written as‘mop tmp put pot’, ‘health makes whole happy’ is written as‘zen lot nup kot’, ‘need makes want money’ is written as‘zen mop pot tmp’.

What may be the possible code for ‘need whole more’ in the given code language?

1. xi nup mop

2. mop zen nup

3. kot nup mop

4. mop zen kot

5. xi pot tmp

Answer) 1

Question 2: In a certain code language –‘money is not health’ is written as, ‘pot lot hot got’, ‘need and want money’ is written as, ‘mop tmp put pot’, ‘health makes whole happy’ is written as, ‘zen lot nup kot’, ‘need makes want money’ is written as, ‘zen mop pot tmp’.

What may be the possible code for ‘work and health’ in the given code language?

1. put got lot

2. put lot tuo

3. mop lot put

4. tuo lot got

5. put lot nup

Answer) 5

Question 3: In a certain code language ‘CAMPHOR’ is written as ‘6$3#152’ and ‘ASK’ is written as ‘$@8’. How is ‘SARC’ written in that code language?

1. @$26

2. 25#3

3.12$5

4. #356

5. None of these

Answer) 1

Question 4: In a certain coded language PAGEDOWN is coded as REEAFKYJ and CAPSLOCK is coded as EENONKEG, then how LOGITECH is coded in same coded language?

1. NSEBPBED

2. NSEEVAED

3. OTEBVAED

4. OSFEPBDE

5. NTFEVADE

Answer) NSEEVAED

Topic 5: Blood Relations

Question 1: B is the brother of A and E is the brother of D. If D is the father of B then how E and A are related?

1. E is father of A

2. E is nephew of A

3. A is nephew of E

4. A is niece of E

5. Cannot be determined

Answer) 5

Question 2: If

A/B means A and B are siblings

A+B means A is B's brother

A-B means A is B's sister

A*B means A and B are sisters

What does Q/R*S-Q+T signify?

1. Q, R, S, T are siblings and S is the only sister

2. Q, R ,S, T are siblings and Q is the only brother

3. Q, R, S, T are siblings and R is the only sister

4. Q, R, S, T are siblings and R is the only brother

5. None of the above

Answer) 5

Question 3: If A ⋆ B means ‘A’ is the mother of ‘B’ and A × B means ‘A’ is the husband of ‘B’, then which of the following would mean ‘P’ is the father of ‘Q’?

1. Q ⋆ P

2. Q ⋆ M × P

3. P ⋆ Q

4. P × M ⋆ Q

5. None of these

Answer) P*q

Question 4: Sanui points at ­Kuldeep in a party and says, “Kuldeep’s mother Radha is the only daughter of my mother-in-law. How is Sanui’s mother-in-law related to Kuldeep?

1. Mother

2. Grandmother

3. Cousin

4. Sister-in-law

Answer) Grandmother

Question 5: Introducing a woman, Sharman said, “She is the mother of the only daughter of my son.” How that woman is related to Sharman?

1. Daughter

2. Sister-in-law

3. Wife

4. Daughter-in-law

5. None of these

Answer) 4

Topic 6: Syllogisms

Question 1:

Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.

Conclusions:

  1. Some actors are dancers.

2) No singer is actor.

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer) A

Question 2:

Statements: Some mangoes are yellow. Some tixo are mangoes.

Conclusions:

  1. Some mangoes are green.
  2. Tixo is a yellow.

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer: D

Question 3:

Statements: Some ants are parrots. All the parrots are apples.

Conclusions:

1.All the apples are parrots.

2) Some ants are apples.

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer) B

Question 4:

Statements: Some papers are pens. All the pencils are pens.

Conclusions:

  1. Some pens are pencils.

2) Some pens are papers.

A. Only (1) conclusion follows

B. Only (2) conclusion follows

C. Either (1) or (2) follows

D. Neither (1) nor (2) follows

E. Both (1) and (2) follow

Answer) E

Topic 7: Circular Seating Arrangement

The questions are designed on the unidirectional or bidirectional problems. Sometimes these are paired with blood relation or some other problems related to double lines. The increase in complexity of questions takes place with the arrangement problems.

Preparation Tips:

  1. Imagine yourself as one of the person given in the question.
  2. Count the number of people mentioned in the question.
  3. Draw a circle and arrange people around the circle.
  4. Convert information given into the diagram.
  5. Identify the gender of the people given in the question with the help of pronouns.
  6. Check the word “left” and “right” properly, before beginning the problem solving.

Example 1: A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing at the center. B is second to the right of H and third to the left of A. D is not an immediate neighbour of either B or H and is second to the right of F. C is fourth to the right of G. G is not second to right of E.
1) In which of the following pairs is the second person sitting to the immediate left of the first person?

1. BC

2. HE

3. FA

4.GD

5. None of these

Answer) 4

2) A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing at the center. B is second to the right of H and third to the left of A. D is not an immediate neighbour of either B or H and is second to the right of F. C is fourth to the right of G.

Who will be second to the right of B if E and F interchange their places?

1. F

2. C

3. D

4. Data inadequate

5. None of these

Answer) 5

3) A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing at the centre. H is fourth to the left of B and second to the right of F. A is third to the left of C who is not an immediate neighbour of F. G is second to the left of A. D is second to the right of E.

Which of the following pairs represents the immediate neighbours of E?

  1. D-H
  1. H-C
  2. C-A
  1. Data inadequate
  2. None of these

Answer) 2

4) Who is third to the left of A?

  1. C
  2. F
  3. B

4.data inadequate

  1. None of these

Answer) 3

5) D, K, L, M, N, O, R and V are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order.

- N sits third to right of K. Only one person sits between N and D

- R sits second to right of L. L is not an immediate neighbor of N.

- O sits second to left of V. V is not an immediate neighbor of L.

Who amongst the following represent the immediate neighbours of V?

1.R, K

2.N, D

3.R, L

4.N, R

5. L, K

Answer) 2

Topic 8: Linear Seating Arrangement

Single line problems with the object facing north/south direction generally, the double line problems can be comprehended by sorting information.

Question 1:

Seven persons A, B, C, D, E, F and G are sitting in row. A is sitting at the middle position. B and C are opposite side of A and there is no person to the right of E. There is only one person between E and F. D is at extreme corner of row and adjacent to B. What is the position of G?

1. Third to the left of E

2. Exactly between A and B

3. Exactly to the right of A

4. Between G and F

Answer) 2

Question 2: Seven trees namely mango, lemon, apple, ashoka, banana, guava, and papaya are planted in a straight row, not necessarily in the same order. [Assume as if trees are facing North].

  1. The papaya tree is planted fourth to the right of the lemon tree.
  2. The ashoka tree is planted at the extreme right, end of the row.
  3. The mango and guava trees are immediate neighbours of the lemon tree.
  4. The banana tree is planted immediately next to the mango tree.

What is the position of the apple tree with respect to the guavatree?

1. Second to the right

2. Fourth to the right

3. Immediate left

4. Third to the right

5. Third to the left

Answer) 2

Question 3: Four of the followingfive are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

1. Lemon, mango

2. Banana, apple

3. Mango, banana

4. Guava, lemon

5. Apple, ashoka

Answer) 5

Question 3: Eight people out of which four are girls and four are boys are sitting in a straight row. Extreme left position is numbered 1 and extreme right position is numbered 8. Boys are occupying the extreme positions and the girls are occupying the remaining odd numbered positions and one of the even positions. There is no person to the left of A and P is sitting second to the right of A.

It is also known:

1- C, a boy is sitting exactly between two girls, R and S.

2- D is sitting at the extreme end of the row.

3- Two boys are sitting exactly between two girls and B is one of those boys.

4- Q is a girl.

How many boys are there between Q and R?

1. None

2.1

3.2

4. Either 1 or 2

5. Cannot be determined

Answer) 4

Question 4: Which of the following options represents complete list of boys who are sitting in the row?

1. A, Q, C, D

2. A, B, C, S

3. A, B, C, D

4. A, B, P, D

5. Cannot be determined

Answer) 3

Topic 9: Double Line Up

Tip: This may contain negative information and thus proper diagram conversion of data is necessary, clean charting technique is important and a step-by-step way of problem solving.

Question 1: i) There are six friends A, B, C, D, E and F.

ii) Each one is proficient in one of the games, namely Badminton, Volleyball, Cricket,Hockey, Tennis and Polo.

iii) Each owns a different coloured car, namely yellow, green, black, white, blue and red.

iv) D plays Polo and owns a yellow coloured car.

v) C does not play either Tennis or Hockey and owns neither blue nor yellow coloured car.

vi) E owns a white car and plays Badminton.

vii) B does not play Tennis, he owns a red coloured car.

viii) A plays Cricket and owns a black car.

Which of the following combinations of colour of car and game played is not correct?

1. Yellow - Polo

2. Green - Tennis

3. Black - Cricket

4. Red- Hockey

5. None of these

Answer) 2

Question 2: Which coloured car F owns?

1. Green

2. Blue

3. Either Green or Blue

4. Data inadequate

5. None of these

Answer) 2

Question 3: In an award function, four celebrities P, Q, R and S won a first prize each in one of the four categories, singing, dancing, acting & dialogue not necessarily in the same order. Curiously, each winner also won a second and a third prize in two other categories of these four events. Q won third prize in dancing but did not won prize in singing and was not first in acting. S was close behind and second to P in dialogue. The one who won the second prize in dialogue won third prize in acting. S did not win the first prize in singing or acting. The 1stwinner of dancing won the third prize in dialogue.

If P interchanges the position with R & Q interchanges the position with S. Then who is 1stin dancing?

1. S

2. Q

3. R

4. P

5. Either P or R

Answer) 2

Topic 10: Scheduling

Tip: similar to double line up problems

Question 1: Directions: Study the following information to answer the given questions: Seven animated movies - Up, Finding Nemo, Ice Age, Aladdin, Shark Tale, Beauty &the Beast, The Incredibles, were screened during a children's workshop not necessarily in the same order. The workshop started on Monday and ended on Sunday. Only one movie was screened on each day.

‘Beauty & the Beast’ was screened on Wednesday. ‘The Incredibles’ was screened on the fourth day after ‘Up’ was screened. ‘Ice Age’ was screened before Thursday but not on Monday. ‘Shark Tale’ and ‘Aladdin’ were not screened on Saturday but ‘Shark Tale’ was screened before Saturday.

How many movies were screened before ‘Shark Tale’?

1. 6

2. 4

3. 2

4. 3

5. None of these

Answer) 4

Question 2: Which movie was screened on Saturday?

1. Finding Nemo

2. Up

3. The Incredibles

4. Aladdin

5. None of these

Answer) 1

Question 3: Five roommates Rani, Nikita, Laxmi, Uma and Sanhita each do one of the housekeeping tasks among mopping, sweeping, laundry, vacuuming, or dusting one day a week, Monday through Friday.

It is also known that:

  • Sanhita does not vacuum and does not do her task on Tuesday.
  • Nikita does the dusting, and does not do it on Monday or Friday.
  • The mopping is done on Thursday.
  • Laxmi does her task, which is not vacuuming, on Wednesday.
  • The laundry is done on Friday, and not by Uma.
  • Rani does her task on Monday.

Q) On which day Sanhita works?

1. Monday

2. Tuesday

3. Wednesday

4. Thrusday

5. Friday

Answer) 5

Question 4: When does Nikita do the dusting?

1. Monday

2. Tuesday

3. Thursday

4. Wednesday

5. Friday

Answer) 2

Question 5: P, Q, R, S, T, V and Z are seven employees of call centre. They work in three shifts – I, II and III. There is at least one and not more than three among them in any of these shifts. Each of them get one day off in every week from Monday to Sunday. Q works with only T in shift II and his weekly off is immediate to the next of the off day of P. S has weekly off on Sunday and he is not in the same shift with either R or Q. P is in shift I with R whose off day is immediately after Q and immediately before T. V’s off day is immediately after T but not on Saturday. The employee having off day on Friday works in shift III and that on a Saturday does not work with T.Z does not work either in shift II or in shift III.

On which day of the week does Q have off day?

1. Thursday

2. Wednesday

3. Saturday

4. Tuesday

5. None of these

Answer) 4

Topic 11: Grouping and Selection

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below:

(I) There are five types of cards viz. A, B, C, D and E. There are three cards of each type. These are to be inserted in envelopes of three colors– red, yellow and brown. There are five envelopes of each colour.

(II) In red envelopes, only B, D and E type cards are to be inserted; in yellow envelopes only A, B and C type cards are to be inserted and in brown envelopes only C, D and E type cards are to be inserted.

(III) Two cards each of B and D type are inserted in red envelopes.

Question 1: What is the group of type cards exactly two cards are inserted in any coloured envelope?

1. ABCD

2. BCDE

3. ACDE

4. ABDE

5. ABCE

Answer) 2

Question 2: Which of the following combinations of types of cards and the number of cards and colour of envelope is definitely correct?

1. C–2, D–1, E–2, Brown

2. C–1, D–2, E–2, Brown

3. B–2, D–2, A–1, Red

4. A–2, B–2, C–1, Yellow

5. None of these

Answer) 1

Question 3: Direction:Read the following paragraph and following conditions to answer the questions.

The Vice Chancellor of a University wants to select a team of five member organizing committee for the next convocation of the University to be held in March 2012. The committee members are to be selected from five shortlisted professor (Prof. Ahuja, Prof. Banerjee, Prof. Chakravarty, Prof. Das and Prof. Equbal) and four short listed students (Prakash, Queen, Ravi and Sushil). Some conditions for selection of the committee members are given below:

1. Prof. Ahuja and Sushil have to be together

2. Prakash cannot be put with Ravi

3. Prof. Das and Queen cannot go together

4. Prof. Chakravarty and Prof. Equbal have to be selected

5. Ravi cannot be selected with Prof. Banerjee

If Ravi and Queen are selected, then who are the other three members that can be selected to form a five member committee?

1. Prof. Banerjee, Prof. Chakarvarty, Prakash

2. Prof. Das, Prof. Banerjee, Prakash

3. Prof. Chakarvarty, Prof. Equbal, Prakash

4. Prof. Chakarvarty, Prof. Banerjee, Sushil

5. None of these

Answer) 5

Question 4: For the committee with at least two students, If Prof. Banerjee is selected as one of the members. Which students are selected for the committee?

1. Queen, Ravi and Sushil

2. Queen, Prakash and Sushil

3. Ravi and Sushil

4. Queen and Prakash

5. None of these

Answer) 4

Question 5: For a committee with exactly three professors, if Prof. Ahuja is selected as one of the members, which other members can be selected?

1. Prof. Banerjee, Prof. Chakarvarty, Prakash and Queen

2. Prof. Das, Prof. Banerjee, Sushil and prakash

3. Prof. Chakarvarty, Prof. Equbal, Prakash and Sushil

4. Prof. Chakarvarty, Prof. Banerjee, Prakash and Sushil

5. Prof. Das, Prof. Banerjee, Sushil and Queen

Answer) 3

Comments

Comments


No Comments To Show

×

Related News & Articles

2017-08-01 14:50:49SBI-PO 2018

SBI PO 2018 Result

SBI PO 2018 Result will be announced separately fo ...

2017-07-18 12:36:10SBI-PO 2018

SBI PO 2018 Application Form

SBI PO 2018 Application Form will be available in ...

2017-08-09 14:22:23SBI-PO 2018

SBI PO 2018

The notification for SBI PO 2018 Recruitment will ...

2017-08-09 12:55:27SBI-PO 2018

SBI PO 2018 Admit Card

SBI Mains Exam Admit Card 2018 at www.sbi.co.in Fo ...