filter your search allcollegesexamnews

CDS 2017 NEWS

NATIONAL LEVEL OFFLINE TEST

CDS Exam: Most Important questions asked in History & Indian Polity

Last Updated - June 08, 2017

There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work and learning from failure. CDS exam is conducted by UPSC. It is conducted for recruitment for commissioned officers in INA, AFA and IMA. There are total 3 papers in CDS Exam. General knowledge is the most diverse paper in the CDS exam. The questions are asked in mixed manner. The duration of exam is two hours. The questions asked from are moderate. In this article, we are providing some general questions of Indian polity and History which are asked in written test or SSB interview of CDS.


30 Most Important History Questions

To cross the sectional Cut off of General knowledge paper. Candidates can easily attempt most of the questions in history. If they have an idea about the level of questions. It is divided into three parts i.e. ancient history, medieval history and modern history. They can read these questions which are following:

Ancient History

Q1. Which animal is found in maximum number in seals of Indus civilization

Ans: Rhinoceros

Q2. Harrapan people had trade relations with which nation

Ans: Sumer

Read About CDS

Q3. Purushasukta is related

Ans: Caste System

Q4. The most important and ancient source of Indian philosophy

Ans: Vedas

Q5. Mahavira, the founder of Jainism, belongs to which royal family

Ans: Jantrika

Q6. The famous scholar, Hemachandra was patronized

Ans: Chandragupta Maurya

Q7. According to the Buddhist philosophy, the theory of cause and effect is known as

Ans: Trishna

Q8. “Sita” lands in Arthasastra are

Ans: Lands cultivated by The Tribes

Q9. The script in which Kashmiri language was originally written was

Ans: Kharoshti

Q10. Who were the first kings to issue gold coins in India

Ans: Kushanas

Medieval History

Q11.Ibn Batutah visited India during the reign of

Ans: Muhammad bin Tughlaq

Q12. Jeetal and Tanka are made of

Ans: Copper and Silver

Q13. Who was the king of India during the Timur invasion

Ans: Sultan Muhammad

Q14. The aim of establishing Vijaynagar kingdom was to

Ans: Safeguard Hindu Interest

Q15. Social result of Bhakti movement was

Ans:  Rise of Status Of Women

Q16. Babur came to India from

Ans: Ferghana

Q17. Din Panah was established by

Ans: Humayun

Q18. What was the duty of Mir- Bakshi under the Mughal administration

Ans: Keeping Accounts

Q19. The basis of Mughal administration was

Ans:  Military

Q20. The Mughal emperor, who gave Surat to The East India Company was

Ans:  Jahangir

Modern History

Q21. The first peasant movement launched by Mahatma Gandhi was in

Ans: Champaran

Q22. Who was regarded by Mahatma Gandhi as his ‘Political Guru’

Ans: Gopal Krishna Gokhale

Q23. Who led salt Satyagraha movement with Mahatma Gandhi

Ans: Sarojini Naidu

Q24. Which European nationals came to India first

Ans. The Portuguese

Q25. The Indian Independence League was set up by

Ans: Rash Behari Bose

Q26. Who was the only Governor- General/ Viceroy to be assassinated in India

Ans:  Lord Mayo

Q27. The creation of Pakistan was first advocated by

Ans: Ali Brothers

Q28. Ganapati festival in Maharashtra was started by

Ans: Bal Gangadhar Tilak

Q29. Who was the leader of Assam revolt of 1857

Ans: Diwan Mani Ram Dutta

Q30. The proposal of partition of India and Pakistan was contained in

Ans: Mountbatten Plan Of 3rd June, 1947


30 Most Important Indian Polity Questions

Here are few important Indian polity questions for CDS 2017 exam. Also, candidates may face these questions during SSB interview.

Q1.Who was the President of Constitutional Assembly

Ans: Rajendra Prasad

Q2.The date on which constitution of J & K came into force is

Ans: 26th January, 1957

Q3. The Constitution of India describes India as

Ans: A Union of States

Q4. The commission that organized states on the basis of language

Ans: Fazal Ali commission

Q5. First women Chief Justice of India is

Ans: Leila Seth

Q6. Articles 5-11 of Indian constitution deal with

Ans: Citizens

Q7. The power to pardon is held by

Ans: Governor and President

Q8. Article 280 of the Indian constitution provides appointment of

Ans: Finance Commission

Q9. The amendment procedure of Indian Constitution is modeled on the unit of

Ans: South Africa

Q10. By which article, President can declare financial emergency

Ans: 360

Q11. Who was the President of India at the time of the proclamation of emergency in 1975

Ans: Fakhruddin Ali Ahmed

Q12. Which amendment provides constitutional status to Municipal Government, added to the 10th schedule

Ans: 74th Amendment

Q13. The minimum age of the members of Rajya Sabha is

Ans: 30 years

Q14. The power to increase the number of judges in the Supreme Court is vested in

Ans. Parliament

Q15. The Lok Sabha can be dissolved before the expiry of its normal five- year term by

Ans. The President On The Recommendation For Prime Minister

Q16. The number of Anglo- Indian members that can be nominated by the President to the parliament is

Ans: 2 members

Q17. Who presides over joint sitting of the Lok Sabha and Rajya Sabha

Ans: The Speaker of Lok Sabha

Q18. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha is elected by

Ans: Rajya Sabha Among Its Member

Q19. Expert legal advice to the Government of India is tendered by

Ans: Attorney General of India

Q20. The minimum age to become Prime Minister is

Ans: 25 years

Q21.The Vice-president is ex-officio chairman of Rajya Sabha is mentioned in which article

Ans: Article 64

Q22.The Vice President is selected by the electoral college consisting of members of

Ans: Both Lok Sabha and Rajya Sabha

Q23. In setting up of All India services, who enjoys more power, Lok Sabha or Rajya Sabha

Ans: Rajya Sabha

Q24. Parliamentary form of government is also known as

Ans: Responsible Government

Q25. When the office of the president falls vacant, it must be filled by election within

Ans: 9 months

Q26. Fundamental duties are taken from the constitution of

Ans: USSR

Q27. 86th constitutional amendment inserted article 21A for

Ans: Right to Education

Q28. Initially, how many languages does the constitution recognized

Ans: 14 languages

Q29. The preamble of India declared India as

Ans: Sovereign, Socialist, Secular, Democratic and Republic

Q30. Writs under article 32 of Indian constitution, can be issued by

Ans: The Supreme Court


Comments

Comments


No Comments To Show

×

Related News & Articles

2017-05-18 14:59:49CDS 2017

CDS 2018 Results

CDS 2018 Results will be available at the official ...

2017-05-15 20:38:25CDS 2017

CDS 2018 Admit Card

CDS 2018 Admit Card will be released by UPSC (Unio ...

2017-05-15 20:42:34CDS 2017

CDS 2018 Application Form

CDS 2018 Application Form will be available from t ...

2017-05-15 19:15:17CDS 2017

CDS 2018 Exam Pattern

CDS 2018 Exam Pattern comprises 340 MCQ type quest ...