filter your search allcollegesexamnews

CDS 2017 NEWS

NATIONAL LEVEL OFFLINE TEST

CDS 1 2017 Exam Important Current Affair Questions

Last Updated - June 08, 2017

CDS (Combined Defence Services) is a national level entrance exam conducted by UPSC (Union Public Services Commission). It is conducted twice a year for recruitment of Permanent Commissioned Officers for Indian Armed Forces.

In this article, we will be focusing on latest Current Affair aspects, which give a hands-on experience of the actual questions as asked in the various Competitive Examinations.

Know More CDS

Current Affairs latest edition combines important information from various fields – Award Ceremonies, Science and Technology, Politics, Business Mergers, Entertainment, Education, Economy, Sports to name a few. Each piece of information is further enhanced with a detailed discussion of the topic in question in order to give extensive information to the seeker.


Here, we are sharing list of selected questions for readers to allow them to assess their general knowledge and current affair preparation.

Ques 1. Who has been appointed as the New Chairman for Airport Authority of India?

Ans. R K Srivastava

Ques 2. The ATP World Tennis Championship was won by

Ans. Andy Murray

Ques 3. Who is the Minister of Communications & Information Technology and Law & Justice?

Ans. Ravi Shankar Prasad

Ques 4. Who has been awarded as the Business Person of the year 2014?

Ans. Larry Page

Ques 5. Who has been selected for the Sardar Valllabhai Patel Vishwa Pratibha Award?

Ans. Meghnad Desai

Ques 6. President Pranab Mukherjee has signed an ordinance to amend the Citizenship Act

Ans. 1955

Ques 7. Maitree Express runs between

Ans. Kolkata and Dhaka

Ques 8. The spacecraft discovered more than 1000 exo-planets is

Ans. Kepler

Ques 9. Sri Lankan Presidential Election 2015 is won by

Ans. Maithripala Sirisena

Ques 10. Who is the Union Railway Minister of India?

Ans. Suresh Prabhu

Ques 11. The Chennai Open Tennis Singles 2015 title was won by

Ans. Stanislas Wawrinka

Ques 12. The Chennai Open Tennis Doubles 2015 title was won by

Ans. Lu Yen-hsun and Jonathan Marray

Ques 13. Who has been appointed as the ISRO’s new Secretary and Chief?

Ans. A S Kiran Kumar

Ques 14. The 2015 Space Pioneer Award was won by

Ans. ISRO

Ques 15. Who has been conferred for Vikram Sarabhai Memorial Award?

Ans. M Y S Prasad

Ques 16. Who is the recipient for Vyas Samman award 2014?

Ans. Kamal Kishore Goyanka

Ques 17. Indian Army Day is celebrated on

Ans. January 15

Ques 18. Who has been appointed as the New Chief Election Commissioner?

Ans. Hari Shankar Brahma

Ques 19. Japan has pledged $2.5 Billion in Non-Military Assistance to

Ans. Middle East

Ques 20. The Japanese Foreign Minister who recently visited India was

Ans. Fumio Kishida

Ques 21. Who has been appointed as the brand ambassador of Haryana?

Ans. Baba Ramdev

Ques 22. What is the name of the Spacecraft which was found recently in Mars after 11 years?

Ans. Beagle – 2

Ques 23. The Sydney Doubles title 2015 was won by

Ans. Sania Mirza and Bethanie Mattek-Sands

Ques 24. World Polio Day is observed on

Ans. October 24

Ques 25. India is planning joint tourism promotion campaign with

Ans. Nepal

Ques 26. What is the name of the Aircraft which was recently handed over to the Indian Air Force?

Ans. Tejas

Ques 27. The Bennett Coleman & Co ltd is also called

Ans. The Times Group

Ques 28. Who won the VII National Billiards Title?

Ans. Pankaj Advani

Ques 29. Who has been conferred with the Martin Luther King Award?

Ans. Frank Islam

Ques 30. The name of PM Modi’s Education Project is

Ans. GIAN

Ques 31. The number of Tiger Reserves in India governed by Project Tiger is

Ans. 47

Ques 32. The committee related with IPL spot fixing is

Ans. Mudgal Committee

Ques 33. khurshid mahmud kasuri has authored the book called Neither a Hawk – Nor a Dove. He belongs to

Ans. Pakistan

Ques 34. The Syed Modi Gran Prix Championship is related to which sports?

Ans. Badminton

Ques 35. Which of the following is the Highest Award among the National Bravery Awards?

Ans. Bharat Award

Ques 36. Who is the Author of “When God is a Traveller “?

Ans. Arundhathi Subramaniyam

Ques 37. What was the name of the Cartoon Character created by RK Laxman?

Ans. The Common Man

Ques 38. What is the Second Highest Civilian Award in India?

Ans. Padma Bhoosan

Ques 39. India celebrated ____ Republic day on January 26’2015?

Ans. 66th

Ques 40. What was the theme for the 2015 Republic Day?

Ans. Nari Shakthi

Ques 41. The first Indian Woman Officer to lead the Ceremonial Guard of Honour at Rashtrapathi Bhavan was

Ans. Pooja Thakur

Ques 42. The CRPF’s theme song was penned by

Ans. Javed Akthar

Ques 43. Who has been appointed as the Foreign Secretary of India?

Ans. Subrahmanyam Jaishankar

Ques 44. According to the ICC’s announcement, the 2019 World Cup will be hosted by

Ans. England

Ques 45. What is the Range of Agni-V?

Ans. 5000 to 8000 Km

Ques 46. India to build missile launch testing facility for DRDO in

Ans. Andhra Pradesh

Ques 47. The 18th National Conference on e-Governance was concluded in Gandhinagar, Gujarat. What is its Theme?

Ans. Digital Governance-New Frontier

Ques 48. Who has been appointed as the Chairman of Hindustan Aeronautics Limited?

Ans. Suvarna Raju

Ques 49. Leander Paes and _________ won the Australian Open Mixed doubles title 2015?

Ans. Martina Hings

Ques 50. Pakistan has successfully test fired the Air-Launched Cruise Missile called

Ans. Ra’ad

Ques 51. IRCTC has authorized _________ for their Cash on Delivery initiative?

Ans. Anduril Technologies

Ques 52. Indian Journalist-writer Hindol Sengupta’s book has been shortlisted for Hayek Prize. This prize is awarded by

Ans. United States

Ques 53. Who is the Controller General of Patents, Designs & Trade Marks?

Ans. Chaitanya Prasad

Ques 54. India’s first Wi-Fi metro city is

Ans. Kolkata

Ques 55. Bhalchandra Nemade has been chosen for Jnanpith Award. He is a

Ans. Marathi Writer

Ques 56. Which state govt Government to provide tablets to all girls student under Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya scheme?

Ans. Jharkhand

Ques 57. The Annual Grammy awards is given for

Ans. Music

Ques 58. Who has been appointed as the Chief Operating Officer of Vodofone?

Ans. Uday Kapoor

Ques 59. Facebook and ____________ have partnered together to bring Internet.org to India?

Ans. Reliance Communications

Ques 60. Sarbananda Sonowal is the current Minister of

Ans. Sports and Youth Affairs

Ques 61. In India, which award is the Highest Award in sports?

Ans. Rajeev Gandhi Ghel Ratna Award

Ques 62. India and Israel developed a surface to air missile called

Ans. Barak 8

Ques 63. The Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise was conducted by Indian Navy on

Ans. Lakshadweep

Ques 64. The Spacex Falcon Rocket 9 was launched by

Ans. NASA

Ques 65. The First National Tribal Festival is named as

Ans. Vanaj

Ques 66. The committee associated with corporate bankruptcy legal framework in India is

Ans. T K Viswanathan Committee

Ques 67. India successfully test-fired the BrahMos supersonic cruise missile from

Ans. INS Kolkata


Comments

Comments


No Comments To Show

×

Related News & Articles

2017-05-18 14:59:49CDS 2017

CDS 2018 Results

CDS 2018 Results will be available at the official ...

2017-05-15 20:38:25CDS 2017

CDS 2018 Admit Card

CDS 2018 Admit Card will be released by UPSC (Unio ...

2017-05-15 20:42:34CDS 2017

CDS 2018 Application Form

CDS 2018 Application Form will be available from t ...

2017-05-15 19:15:17CDS 2017

CDS 2018 Exam Pattern

CDS 2018 Exam Pattern comprises 340 MCQ type quest ...